mentoring-eva-walther

5 grunde hvorfor du ikke bør være bange for manuel modus

Jeg har været “fotograf” siden jeg var 13/14 stykker, og startede med det gamle “ritsch ratsch” kamera min stedfar ejede. Det var med gammeldags film hvor man ikke kunne se, om man havde styr på sine indstillingerne inden billederne var fremkaldt.

Puha, der gik mange billeder – og dermed penge – til spild. Men det var en god øvelse og det sluttede aldring. Jeg bliv bidt af det og prøvede rigtig meget af – i starten mest på tørrede roser og dukker – altså ikke noget, du vil kigge på i dag. ;o)

Da digitale DSLR kameraer kom på markedet, sparede jeg op for at købe min første Canon DSLR og jeg slap den aldrig mere. Jeg uddannede mig uophørlig siden, for at forstå det hele. Jeg ville selv styre stemningen på mine billeder, og jeg ville ikke overlade de her beslutninger til kameraet. Det var et commitment.

1. Det er ikke så svært, med den rigtige hjælp.

Vi starter jo alle sammen en gang from scratch. Jeg fik masser af hjælp, og nu vil jeg gerne give det videre – på en måde, som er nemt at forstå.

Jeg kan stadig have svært ved at forstå manualer. Jeg skal tvinge mig til at “gøre” det. Så jeg ved, at det kan være forvirrende. Man skal tage beslutningen for at tage imod hjælp, slette auto modus (automatik) fra din hukommelse og aldrig gå tilbage til det.

2. Du kan ikke gøre noget forkert.

I dag har du meget bedre muligheder for, at prøve dig frem med både de moderne, store hukommelseskort og de digitale billeder, som bare kan slettes, når de ikke er blevet gode. Hvorfor tør du ikke? Spring ud i det. Det bliver så godt.

3. Du kan knække hver en kode, HVIS du tager dig tid og VIL det.

Jeg lover dig, at du ikke vil fortryde, når du først har knækket koden. Men du skal åbne op for, at lade dig bide af det. Det nytter ikke noget, når du i virkeligheden hænger fast i tanker om, at du ikke har tid eller ikke gider. Så er der ingen, der kan hjælpe dig.

4. Det kræver ikke så meget udstyr og energi som du måske tror.

Ja, vi tror ofte, når vi har det rigtige udstyr, så tager vi bedre billeder. Sådan er det ikke altid. Selvfølgelig er godt udstyr lækkert, men man kan sagtens starte med det man har.

Jeg oplevede faktisk noget helt fantastisk, da jeg var på ferie i Thailand med min familie i april 2019. Her turde jeg ikke, at tage mit gode kamera med på grund af frygt for tyveri, og valgte derfor, at tage mit gamle, allerførste DSLR kamera med. Jeg var sikker på, at billederne kun ville blive halv så gode, men det havde jeg det ok med.

5-grunde-hvorfor-ud-ikke-bør-være-bange-for-manuel-modus
5-grunde-hvorfor-ud-ikke-bør-være-bange-for-manuel-modus
5-grunde-hvorfor-ud-ikke-bør-være-bange-for-manuel-modus

Men holy moly, hvor jeg var blæst bagover, da jeg sad derhjemme igen og kiggede billederne igennem. Mit gamle kamera havde stadig produceret de fineste billeder i høj kvalitet. Der var måske ikke lige så mange pixel, og dermed var billederne mindre i opløsning (pixel x pixel), MEN hold da fast, de var så gode, at det virkelig var en aha-oplevelse for mig. Du kan se et par stykker af dem her i denne blogpost.

Det kræver ikke det nyeste af det nyeste og total prof udstyr og alt muligt. Hvis man har lidt styr på indstillingerne, så kan man meget. Også med et gammelt kamera.

5. Det er ikke så teknisk, som du tror.

Du behøver ikke at beregne lys og vide alt muligt om de tekniske. Termerne kan være forvirrende og det kan koges ret meget ned – det som du skal bruge for at begynde. Stol på at du vil og kan. Og glem det omstændige.

Jeg håber virkelig, at jeg kunne sætte nogle tanker i gang hos dig, som fører dig det næste lille bitte skridt hen imod det, du ønsker. Og det er, at lære at fotografere selv, så du selv kan bestemme, hvordan dine billeder ser ud.

Kærlig hilsen
Eva

Minikursus i kameraindstillinger

Minikurset er til dig, der: 

  • ønsker at lære de vigtigste indstillinger i manuel modus
  • ønsker at få sparring og støtte igennem en lukket FB-gruppe
  • ønsker at løfte dine billeders kvalitet, ved selv at tage styringen.
Det er et onlinekursus i basics, og derefter kender du til det mest nødvendige om komposition, blænde, ISO og lukketid – uden at teknikken overvælder dig.

Del med andre
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen