Tips til dig der planlægger en fødsel

hjemmefødsel-billeder-anna-wade

Hvis du går og venter dig, TILLYKKE med din graviditet. Der er noget sandt over det med den “søde ventetid” – selvom den ikke altid er rosenrød. Men det er en af de skønneste og mest spændende tider i livet, når jeg tænker tilbage til mine egne graviditeter. 

Derfor brænder jeg også så meget for alt omkring gravide og fødsler i forhold til mit arbejde som fotograf. Det er bare vindunderligt, når der vokser et nyt liv under hjertet.

Jeg har samlet alt det jeg synes jeg gerne havde vidst dengang jeg forberedte mig på mine egne fødsler og jeg håber listen kan hjælpe dig med at sortere tanker og bekymringer.

1. En plan til din fødsel er guld værd!

At være velforberedt er for mig altid en vigtig ting for at jeg kan slappe af. Derfor er en fødselsplan vigtig. Den er også vigtig for din partner, for på den måde ved din partner hvad han/hun skal lave under fødslen og hvad der er vigtigt for dig, at huske, når du selv her trukket dig ind i dig selv for at føde dit barn. Din fødselsplan kan være et brev til den vagthævende jordemoder, som din partner overrækker ved ankomsten. På den måde kan du formulere de ting, der betyder for dig, og du kan ikke glemme noget. Min fødselsplan har reddet en del ting, der var vigtige for mig, og som min mand heller ikke kunne have husket “in the heat of the fire”. Længere ned kan du downloade min gratis fødselsplan, som du kan arbejde videre på. 

2. Forkæl og forbered dig fysisk og mentalt til din fødsel

Jeg har et par anbefalinger, som kan hjælpe dig med meget mere end en god fødselsforberedelse. Det er faktisk den del ved mine fødsler der gjorde, at jeg fik to drømmefødsler (ellers som verdens mest bange kvinde hvad det angik at føde). Den kommunale fødselsforberedelse var ikke nok for mig – jeg stoppede endda efter 2. gang da den var mere skræmmende end en hjælp for mig personligt og selvom det kan være helt anderledes for dig, så anbefaler jeg altid, at forberede sig så godt som man selv har brug for. 

Ved de her skønne kvinder finder du alt hvad du har brug for fra fødselsforberedelse over massage, yoga, akupunktur m.m. Og de er alle sammen fantastiske og nørder om din gravide krop på de vidunderligste måder. 

Den bedste fødse
Gitte Thetmark

Randers Jordemoderhus
Sanne Christensen

BARRIGA
Lea Bøgelund Laursen

3. Ammeforberedelse er desværre undervurderet, giv det en tanke.

Havde jeg vidst, hvor svær en ammestart kan være (og det oplevede jeg med min førstefødte), så havde jeg forberedt mig, og i det mindste haft en kontakt klar, til at hjælpe skulle det ikke virke. Det kan jeg også stærkt anbefale dig. Det er ikke det samme som ammevejledning, som man typisk booker efter fødslen, når det er ved at gå galt. 

4. Til din hjemmefødsel, skulle du planlægge sådan en.

Det er vigtigt at planlægge en hjemmefødsel nøjagtig, sådan at du kan slappe af i det, føle dig tryg og mest af alt glæde dig. 

  • Først og fremmest skal du sørge for, at du har en dygtig og kvalificeret jordemoder til stede, det gør du med din jordemoder der følger dig igennem systemet. Med hende skal du snakke om dine ønsker og skrive dem ned i dit journal.
  • Skal du have en fødselsfotograf med for at dokumentere denne vilde rejse for dig/jer? Jeg har som fødselsfotograf også fungeret som fødselshjælper. Det kan være en win-win når du ikke ønsker flere personer med til din fødsel eller ikke ønsker familiemedlemmer med.
  • Nogle laver en væg med positive fødselsaffirmationer og sætter hyggeligt lys og musik op. Hvilken musik kunne du tænke dig? Eller vil du helst have ro? Det kan være godt at tage stilling til nu, du kan altid slukke for den når fødslen kræver ro. 
  • Skal du have ældre børn med til din fødsel? 
  • Hvis ikke, hvem skal passe dem og har du aftalt detaljerne?
  • Hvor ønsker du at føde derhjemme? I sengen? I dit eget badekar eller i bruseren? 
  • Eller skal du leje et fødekar?
  • Tilbehør til fødekar som en vandslange, varmepumpe, liner og diverse småting, måske en led lyskæde for hyggelig stemning?
fødselsplan

5. Vil du selv tage i mod dit barn, eller din partner?

Dengang jeg fødte, skete det uforvented i fødekarret på sygehuset. Desværre spurgte jordemoderen ikke, om jeg havde mod på selv at tage imod baby. Det fortryder jeg virkelig meget i dag. Tanken om at jeg selv kunne have taget baby op med god tid, langsomt få det lille hovede op fra vandet og selv hente ham op til mig, er så smuk og det kan ikke gøres om. Så tænk det lige engang i gennem inden du beslutter. Det kan også være din partner, der tager imod. Jeg personligt ELSKER tanken, men det er ikke for alle. Og det er helt fair. Mit store ønske er, at du bare tænker over det, og afgør om det er for dig eller ej. 

hjemmefødsel-anna

6. Involver din partner

Din partner kan gøre meget mere end han/hun tror. Det er gammeldags, at partneren står for hovedeenden og bare kigger hjælpeløst på. Der er SÅ mange ting partneren kan stå for og være med til. Mine fødselskunder fortæller mig ofte efterfølgende, at de ikke engang havde haft tid til at tage billeder undervejs. Mange af mine par har derfor alligevel NUL billeder. 

Et tip en tidligere kunde fortalte mig var, at partneren kunne aftale med den vagthavende jordemoder, at hvis han/hun blev utryg ved noget eller havde spørgsmål, som kunne bekymre en (måske i forvejen bange) fødende, sagde han bare han havde brug for en kop kaffe – lige som et kodeord. Så kunne de gå et stykke væk og snakke sammen, uden at den fødende skulle blive unødvendigt bekymret. Det syntes jeg virkelig var en god måde at aftale det på. 

7. Ønsker du en fødselsfotograf med på sidelinjen?

Som fødselsfotograf er jeg fluen på væggen og sørger for at du kan træde ind i dit eget hellige fødeland efterfølgende. Som fødende er du nemlig på et tidspunkt ikke mentalt til stede længere og arbejder med dig selv. Ved at få en fødselsfotograf med på sidelinjen kan du efterfølgende rejse tilbage, genopleve og genfortælle din fødselshistorie. Det er magisk. 

Som fødselsfotograf tilbyder jeg udover den dokumentariske fortælling af din fødselshistorie via foto og film også at lave et print af din moderkage til dig, hvis du ønsker dette. Du kan læse mere om det via klik på linket herunder eller her

8. Se en af mine fødselsfilm af en hjemmefødsel med storesøster til stede

9. Har du tænkt over at planlægge en nyfødt fotografering?

Fødslen er det store mål og ahhhh hvor er det en forløsning, når baby er der. Men det er her alt jo først starter. Din baby kommer til at udvikle sig hurtig (jeg har selv være der og jeg er FOTOGRAF)… Og pludselig er de små rynkede fødder ikke rynkede længere, de skønne babydun er væk – så det handler om at fange dem senest 14 dage efter fødslen. Det kan jeg hjælpe dig med. Kontakt mig og vi finder en løsning for dig – ved at booke flere session er hos mig får du en bedre pris. 

10. Måske har du lyst til selv at lære at tage smukke billeder med dit gode kamera?

Måske har du købt at kamera i anledning til at du nu har skabt dig en familie og ønsker at lære selv at skabe det smukkeste familiealbum? Det er i hvert fald værd at tænke over inden fødslen. Jeg har udviklet et onlinekursus for nybagte forældre, som dækker både nyfødtfotograferingen og derefter månedsbilleder, hvor jeg guider dig igennem hver måned, sender påmindelser og lærer dig, hvordan du tager autentiske månedsbilleder hjemme hos jer selv.

Og nu ønsker jeg dig af hele mit hjerte den bedste fødsel, med alt det det indebærer lige præcis for dig. Jeg har gjort mit for at oplyse om det, jeg selv manglede af viden dengang, og som jeg fortryder i dag. Det kan ikke gøres om. Husk det. 

Kærligst,
Eva

Del med andre

2 kommentarer til “Tips til dig der planlægger en fødsel”

  1. Pingback: Fødselsfotograf Eva med i HELT SORT med Melvin Kakooza

  2. Pingback: Derfor er din moderkage værd at mindes - Fødselfotograf Eva Walther

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *