Hvordan overbeviser jeg min partner om en fødselsfotograf?

Måske har du selv en partner, som kigger skævt på dig, når du bare nævner ordet “fødselsfotograf”?

De gravide jeg snakker med har ofte selv et brændende ønske om at få fødslen dokumenteret af en fødselsfotograf. Men hvad, hvis dette ønske ikke kan forenes med partnerens ønsker om privatliv og intimitet under fødslen?

 


Partnerens afvisende holdning om en fødselsfotograf kan have flere grunde:

 • Ønsket om ikke at blive “forstyrret” af endu en person i rummet
 • Nervøsitet om at have en fremmed person så tæt på
 • Nervøsitet omkring hele det kommende fødselsforløb
 • Generel ubehag ved tanke om en fotograf – og da især til en fødsel
 • Frygt for at der bliver taget alt for private billeder, som skal deles på de sociale medier efterfølgende
 • Mangel på forståelse, hvordan en fødselsfotografering foregår
 • eller simpelthen bare den pris en fødselsfotografering koster.

De fleste har faktisk et eller flere af de ovennævnte tvivl i starten.

 

De ovennævnte punkter er fuldt forståelige og naturlige at gøre sig tanker om. Især når man forbereder sig på så uvis en oplevelse, som en fødsel er i forvejen. Mange partnere føler sig som “stående magtesløs ved sidelinjen” og har ingen ønske om at blive fotograferet.

Efter egen erfaring ved jeg, at holdningen kan ændre sig.

Ofte er den første reaktion afvisende. Jo tættere man kommer på fødslen, jo mere synes nogle, at det alligevel kunne være en mulighed. Og der er desværre mange, som afviser og efter fødslen fortryder beslutningen. 

“Jeg undervurderede helt klart den effekt, det havde på mig at kunne kigge tilbage på de her billeder, på det event som er så speciel – også for faren.”  HANS CHRISTIAN

Nogle fortryder først, når det er for sent.

“En uge inden jeg skulle føde foreslå min mand at bruge Eva som fødselsfotograf. Jeg vidste ikke, at der fandtes en fødselsfotograf og så tæt på fødslen var det svært at forestille mig endnu en person i rummet. Snart fylder min datter et år og minderne kommer frem. Jeg ville ønske at Eva havde været med. Så ville jeg have billeder fra forskellige vinkler, af os sammen og den første tid, hvor vores ældste datter mødte sin lillesøster. Set i bakspejlet var jeg slet ikke optaget af andre under fødslen. Det ville kun have været en stor glæde at Eva havde været der for at dokumentere hele forløbet. Jeg ville ønske vi havde ringet og taget den første snak – så var jeg måske blevet klar selvom det var så tæt på fødslen”.  MANJA

Det du kan gøre...

Jeg anbefaler dig, at du viser filmene forneden til din partner, samtidig med at du går i dybden om dit ønske for at få en fødselsfotograf med. Hvorfor har du dette ønske? Hvad forventer du at få ud af at tage en fødselsfotograf med? Det er vigtigt, at din partner ved, hvor brændende dit ønske er, for at forholde sig til dette.

Svarene på din partners bekymringer angående en fødselsfotograf kan være:

 • Fotografens hovedopgave er, at agere som fluen på væggen og de fleste lægger ikke mærke til at fotografen er der
 • Alle parter lærer hinanden at kende inden, så når fødslen står på, så er vi langt om længe ikke fremmede længere
 • Viden om, at dokumentarisk fotografering ikke er opstillet men dokumenterer nuet uden posering eller iscenesættelse
 • Der laves en kontrakt som fastholder ønsker og no-gos i forhold til fotograferingen
 • Ingen billeder skal deles efterfølgende, hvis det ikke er ønsket, det er til jeres private album af livets højdepunkter
 • Åben dialog omkring hvordan fødselsfotografering foregår
 • Aftale om mulig ratebetaling for at gøre prisen mere overkommelig
 • Uforpligtende samtale

Lad din partner stille mig alle spørgsmålene!

Under en uforpligtende samtale, kan din partner stille mig alle spørgsmål og vi kan drøfte bekymringer og tanker sammen. Jeg er sikker på, vi sammen kan finde en løsning og ville glæde mig at høre fra jer. 

“Min mand var lidt mere skeptisk end jeg. Han er nemlig lidt den generte type. Men da han havde mødt Eva første gang, var han ligeså tryg som mig. Han sagde faktisk, at det var lidt ligesom at have besøg af en veninde, som man havde kendt i mange år. Eva er så naturlig, så ligefrem og så utrolig godt selskab, så man bemærker faktisk slet ikke hendes kamera.” – DIANNA

Spørg endelig her, skulle du have yderlige ønsker, tanker eller bekymringer

Kærlig hilsen Eva

Del med andre

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *