Den uventede for tidlige sygehusfødsel af lille Lucas

sygehusfoedsel-camilla

Fra ønsket hjemmefødsel til for tidlig sygehusfødsel.

Camilla & Lars bookede mig engang i April måned for at dokumentere fødslen af deres tredje barn, som melde sin ankomst engang midt i Juni måned. 

Jeg bliver altid glad når kommende forældre prioriterer at booke en fødselsfotograf i god tid, og det skulle vise sig her som særlig guld værd. Camilla gik nemlig i fødsel ved uventet vandafgang lidt mere end en måned før termin. Camilla skrev i en SMS til mig: 

“Hej Eva 😊 If. aftale i kontrakten skriver jeg lige en heads up. Vi er pt. på vej på Skejby til tjek af, hvorvidt mit vand er gået. Jeg skal nok holde dig opdateret, når vi ved mere” 😊

Kort efter modtog jeg en besked om at det var fostervand og beskeden på fødegangen var, skulle der ikke komme veer snart, skulle Camilla sættes i gang samme aften. 

I den følgende artikel kan du læse hvordan Camilla med eget mindset arbejde og den gode støtte af sin mand fik vendt en uventet for tidlig sygehusfødsel med en i virkehligheden uønsket igangsættelse til en god og tryg oplevelse. 

Det var så stærkt og bekræfter endnu en gang, at vi kan have en så stor indflydelse på vores eget fødselsforløb hvilket også er det, jeg har oplevet til alle de fødsler jeg har fotograferet. 

Kvinder der har booket mig med til fødslen er stærke kvinder, der kender deres muligheder, ved hvad de ønsker (og hvad de ikke ønsker) og har forberedt sig i den omfang det nu er muligt.

Jeg stillede min taske klar og gik i seng kl. 21:00 med ordene:

“Det ville være perfekt, hvis de ringede efter kl. 5” for som fotograf til en fødsel ved man aldrig hvor mange timer man kommer på job. Og så er det altså rart, at starte efter en hel nattesøvn… men det er nu ikke noget man seriøst kan ønske sig. 

Man jer klar til at rykke ud når som helst. Men tænk sig, Lars ringede kl. 5:38. Det kunne ikke være bedre. Jeg ankom kl. 6:30 på fødesture 21, akkurat den sidste ledige fødestue de to havde fået til at tage i mod deres lille nye menneske. 

Der var ro i rummet og veerne var stadig overskuelige, der var lidt snak mens solen stod op og der kom mere og mere liv på gangene udenfor.

Men nu vil jeg give ordet til Camilla, der fortæller selv hvordan det hele gik for sig.

Hvordan fik I ideen om en fødselsfotograf og var det fra start klart, at I skulle have dokumenteret fødslen af jeres tredje baby?

“Jeg har i lang tid været medlem af Facebook-gruppen om hjemmefødsler, hvor der ind i mellem dukker fødselsberetninger op med billeder fra fødselsfotografer eller generelt bare opslag fra en fødselsfotograf. Det var dog ikke klart for os fra starten, at skulle have en fødselsfotograf.”

Hvis ja, hvorfor, hvis nej, hvorfor? Hvad frygtede du/I?

“Idéen om en fødselsfotograf voksede på mig gennem graviditeten. Vi er meget overbevist om, at dette er vores sidste barn, og jeg har ved vores tidligere fødsler erfaret, at der bare ikke har været muligheden for at tage billeder. Vi havde ikke noget vi frygtede ifm. at hyre en fødselsfotograf, men derimod frygtede jeg endnu en fødsel uden nogle billeder overhovedet, som det endte med under fødslen af vores andet barn.”

Hvorfor besluttede I at i skulle have en fødselsfotograf med til at dokumentere fødslen i sidste ende?

“Det var vigtigt for mig (og egentlig også Lars) at få nogle flotte, naturlige billeder fra fødslen. Derudover ville jeg rigtig gerne have, at Lars også kunne være med på billederne, da han er så vigtig en støtte for mig når jeg føder.”

Hvad syntes Lars om ideen, var han kritisk? Hvad var hans tanker?

“Til en start var han skeptisk, men jeg fik overbevist ham, da han godt kunne se den gode idé i at få taget billeder af en anden og få de minder med. Vi snakkede frem og tilbage om det flere gange, og blev til sidst enige om, at det var noget, der var vigtigt for os at prioritere.”

Hvordan gik fødslen? Hvordan oplevede du selv forløbet? Hvad husker Lars?

“Fødslen gik i det store og hele rigtig godt. Jeg blev sat i gang 35+5 med vedrop, og oplevede det som en intens omgang, hvor jeg også havde en del mentalt arbejde for at prøve at komme på afstand af skuffelsen over ikke at kunne få en hjemmefødsel, ikke at kunne komme i vand og derudover skulle sættes i gang med alt hvad det kunne medføre. Men det gik heldigvis rimelig hurtigt og Lars og jeg arbejdede godt sammen hele vejen igennem. Der var respekt om mine valg og prioriteter gennem fødslen og der blev også lagt mærke til ting, som jeg ikke rigtig sagde højt, f.eks. at jeg ikke havde det komfortabelt ved at ligge på ryggen. Der var en dejlig stemning og god kommunikation hele vejen rundt, og det var virkelig trygt i en situation, der nemt kunne have været meget usikker.”
sygehusfoedsel-camilla

Var det tydeligt for jer at jeg var der og tog billeder? hvordan føltes det at jeg var til stede?

“Jeg lagde mest mærke til det i starten, hvor veerne var rolige og vi småsnakkede, men som fødslen skred frem og blev mere intens lagde jeg mindre og mindre mærke til dig. Der er flere af billederne, jeg er blevet overrasket over, fordi jeg på ingen måde lagde mærke til, at du var der hvor du var. Lars synes at det var tydeligt du var der, men på ingen måde generende – tværtimod på en udelukkende positiv måde. Du var god til at holde dig tilbage, når det var nødvendigt, men også til at komme tæt på på en respektfuld måde, når det var det, der skulle til.”

Hvordan var det for jer som familie at have de her billeder? Har I kigget på dem alle sammen?

“Det er virkeligt dejligt at have de billeder, se på dem og snakke sammen om dem, hvad der er på dem og de snakke om fødslen, som det medfører. Jeg synes, at det gør, at fødslen bliver husket på en helt anden måde end de to andre fødsler, fordi jeg har noget, jeg kan se tilbage på og koble mine følelser og erindringer op på.”

Har I et yndlingsbillede og hvorfor? Hvad kan man se på det billede?

“Mine yndlingsbilleder er dem, hvor vores søn lige er kommet ud til os og man kan se både min og min mands reaktion på det. De er taget på så fin en måde, og kommer tæt på uden at være grænseoverskridende eller for meget. Man kan se glæden og kærligheden, og det er lige præcis det, jeg håbede på. Lars siger, at hans yndlingsbilleder er dem, hvor jeg ligger med Lukas og kigger på ham, fordi han synes det indfanger rigtig meget af de følelser, der er efter en fødsel – kærlighed, lettelse, udmattelse og lykke.”
sygehusfoedsel-camilla
sygehusfoedsel-camilla

Hvad følte I da I modtog billederne efterfølgende?

“Vi var nervøse, da vi modtog billederne, fordi vi ikke helt vidste, hvad vi skulle forvente, men det blev hurtigt vendt til glæde over at have fået taget dem, fordi de er lige som vi havde håbet på.”

Hvad betyder det i dag for jer at I havde mig med som fødselsfotograf?

“Vi har nogle gode og smukke fotografiske minder for livet. Vi er glade for at have valgt det, fordi minder hurtigt bliver slørede, når der ikke er billeder.” 

Hvad vil I råde andre der er usikre om de skal inviteret en fødselsfotograf med?

“Vi vil råde andre til at få en fødselsfotograf. De minder kan ikke fanges af hverken faderen eller jordemoderen, som har deres egne opgaver at tage sig af. Fotograferingen af en fødsel fortjener fuldt fokus, fordi det er så sårbar en proces.”

Er der andet du/I vil skrive, som kan blive en del af udtalelsen og en blogartikel?

“Vi kan kun anbefale Eva som fødselsfotograf. Hun er simpelthen så sød, dygtig og professionel. Selv i vores tilfælde, hvor jeg pludselig skulle føde 35+5 var hun klar og hurtig i sin kommunikation. Billederne kom hurtigt efterfølgende og var alt, hvad vi kunne ønske os og mere til.”

WOW sikke en solstrolehistorie fra en alligevel uventet og for tidlig sygehusfødsel.

TAK Camilla for de fine ord. Din fortælling afspejler netop det, jeg selv kunne fornemme. Udgangssituationen bar en ret stor risiko for at blive til en usikker og dermed negativ fødselsoplevelse på grund af de mange punkter, som skulle foregå så anderledes, end det du/I havde drømt om. 

Den måde I håndterede og klarede det hele sammen har gjort et vildt indtryk på mig. At se farmand så involveret en gang til giver mig bare den dejligste følelse og jeg er så glad for at I trods alt kunne få en god oplevelse og nu efterfølgende få leveret så mange fantastiske billeder af denne store dag. 

Lad dig nu fortrylle af min visuelle fortælling af lille Lukas' vej til verden...

sygehusfoedsel-camilla
Har du overvejet en fødselsfotograf? Eller har du spørgsmål?

Er du usikker eller har du spørgsmål? Intet spørgsmål er et spørgsmål du ikke må stille mig. Jeg ville glæde mig over at høre fra dig.

Del med andre

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *